tisdag 26 september 2017

{Äppelpaj med Daim & smörkolasås}

 
Hej på er! Efter ett par lite snurriga veckor med nytt jobb och nya rutiner börjar nu det mesta falla på plats. Med andra ord: jag kan börja baka lite mer regelbundet igen. Och vad är bättre att baka så här års än äppelpaj?! Speciellt när trädgården är full med egna äpplen.
 
Äppelpaj har jag gjort i några olika varianter genom åren, men jag måste nog säga att den senaste är den absolut bästa! Den blev helt magiskt god med äpplen, hackad Daim, smörkolasås och smuldeg. Ni måste prova! Receptet kan tyckas lite omständigt då det är många moment, men de båda degarna och smörkolasåsen går att förbereda och ha färdiga i kylen om man vill det. Det är ju som sagt Daim i pajen och det kan vara bra att vara medveten om att en del av Daimen kommer att smälta av ugnsvärmen, men inte allt, och det som smälter ger fortfarande smak. Kolasåsen blir det ganska mycket av och bara hälften ska vara i pajen. Resten sparas för att hällas på vid servering!
 
 
 
Äppelpaj med Daim & smörkolasås
 
Pajdeg:
 
2 dl florsocker
4½ dl vetemjöl
180 g smör
1 äggula
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna i en matberedare och kör ihop till en deg. Eller så blandar man det för hand i en bunke. Tryck ut degen i en smörjd pajform på ca. 24 cm och ställ in i kylen ca. 30 min så att den blir riktigt kall. Förgrädda därefter mitt i ugnen i ca. 10 min. tills den fått lite färg, ta ut och låt svalna.
 
Smuldeg:
 
1½ dl havregryn
 1 dl vetemjöl
3/4 dl rörsocker
75 g smör
 
Blanda allt till en jämn massa.
 
Smörkolasås:
 
2 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
50 g smör
 
Koka grädde, socker och sirap i en kastrull i ca. 15 min. Ta sedan kastrullen av värmen och rör ner smöret i klickar. Låt svalna till rumstemperatur.
 
5-6 äpplen, beroende på storlek
2 msk kanel
½ dl rörsocker
en stor klick smör
2 st dubbeldaim
 
Skala och kärna ur äpplena och skiva den ganska tunt. Stek dem med smör, kanel och rörsocker tills de mjuknat lite. Ta av från värmen och låt svalna. Hacka Daimen grovt.
 
När alla komponenter är gjorda är det dags att lägga ihop dem. Fyll pajskalet med de stekta äpplena. Strö över den grovhackade Daimen. Ringlasedan över ungefär hälften av smörkolasåsen och avsluta med att strö över smuldegen. Grädda i 175 grader i ca. 30-40 minuter. Håll lite koll på smuldegen och lägg över ugnsfolie om den börjar få för mycket färg innan pajen är klar. Låt pajen svalna något och servera sedan med vaniljglass och resten av smörkolasåsen.

 
Jag hoppas verkligen att ni vill prova att göra den och om ni gör det; kom tillbaka och skriv en kommentar och berätta vad ni tyckte!
 
Ha det fint!
/Ida
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar